Begeleiding voeding bij chemotherapie, immunotherapie, doelgerichte therapie

palliatieve voedingszorg

Voeding bij kanker

Goede voeding als u ziek bent is erg belangrijk. Vooral als u kanker hebt en behandeld wordt met chemotherapie, immunotherapie of doelgerichte therapie.

Medicijnen hebben bijwerkingen en kunnen uw smaak en eetlust beïnvloeden.

Wat is belangrijk als u ziek bent:


  • voldoende eiwitten eten, u hebt aanzienlijk meer nodig dan anders.
  • voldoende calorieën eten, afvallen is niet de bedoeling tijdens een behandeling. Ook al heeft u deze wens en is het beter of minder te wegen. Afvallen kan uitsluitend zeer gecontroleerd mits u voldoende voedingsstoffen binnen krijgt.
  • behoud van uw gewicht, om met name fors verlies van spiermassa te voorkomen.

Samenwerking fysiotherapie


De praktijk werkt samen met een oncologisch fysiotherapeut.

Waarom is die samenwerking zo belangrijk?

om uw conditie zo goed mogelijk te houden is eiwitrijke voeding en beweging erg belangrijk. Eet u veel eiwitten en beweegt u niet, dan wordt uw spiermassa niet groter. Ook omgekeerd werkt het niet, traint u veel, zonder voldoende eiwitten te eten, dan is er ook geen resultaat.


Wat kan ik voor u doen?

  • Reuk en smaak verandering

    Advies geven bij reuk en smaakverandering. 


    Veel behandelingen beïnvloeden uw smaak. Een chemokuur tast ook gezond weefsel aan, waaronder smaakpapillen. Ook kunt u minder goed ruiken, waardoor eten niet meer smaakt.

     

    De diëtist heeft tips en advies hoe u toch weer goed kunt gaan eten. Dit is erg belangrijk om zo goed mogelijk een zware behandeling te kunnen doorstaan.

  • Misselijk en braken

    Advies bij misselijkheid en braken. Een chemokuur kan misselijkheid veroorzaken. Meestal krijgt u medicijnen hiervoor. Ook goede adviezen over uw voeding kunnen helpen om toch goed en volwaardig te blijven eten. 

  • Diarree of obstipatie

    Advies bij diarree of obstipatieklachten. 


    Medicijnen hebben invloed op de darmen. Deze kunnen beschadigd raken, soms ook ontstoken. Dan kan er diarree ontstaan. Ook pijnstillers kunnen obstipatieklachten veroorzaken. 


    De diëtist helpt u deze klachten zo veel mogelijk onder controle te krijgen met hulp van advies over uw voeding.

  • Mucositis

    Advies bij mucositis (ontsteking van de slijmvliezen). Eten kan erg lastig zijn als u klachten krijgt. 


    De diëtist kijkt samen met u wat er mogelijk is met de voeding. Dit is afhankelijk van de ernst van de klachten. Bij hele ernstige klachten verwijst de praktijk door naar het ziekenhuis. 

EIWITTEN


De diëtist berekend precies hoeveel eiwitten u nodig hebt. Dit is altijd meer dan u normaal nodig heeft. Zij geeft uitleg waar eiwitten in zitten, hoe u dit het beste kan toepassen in uw voedingspatroon

De diëtist berekend hoeveel calorieën u nodig hebt. Afhankelijk van de ernst, heeft u extra calorieën nodig om op gewicht te kunnen blijven. Zij heeft u advies hoe u dit kan toepassen in uw voedingspatroon.



ONDERVOEDING



gewichtsverlies komt heel veel voor, vaak voordat u weet dat u ziek bent. U kunt dan ondervoed raken of zijn, waardoor een behandeling te zwaar kan worden.

Behandeling van ondervoeding is daarom heel erg belangrijk. De diëtist bepaald of u ondervoed bent en de mate hiervan. Na deze screening krijgt u advies om weer goed op gewicht te komen en voldoende (extra) te eten


Palliatieve zorg, als u niet meer beter kunt worden.

Helaas is kanker nog niet altijd te genezen. Vaak zijn er ook behandelingen de levensverlengend zijn. Dit kan bijvoorbeeld immunotherapie zijn, of doelgerichte therapie.

Het is dan erg belangrijk dat uw voeding zo goed mogelijk is. U kunt dan beter een behandeling doorstaan en is ook uw kwaliteit van leven veel beter.

Die diëtist begeleid u hierin, kijkt waar er problemen zijn en helpt uw voedingstoestand zo goed mogelijk te behouden.

Share by: