Maagverkleining - Bariatrische Chirurgie

Ernstig overgewicht, obesitas, is een groot gezondheidsprobleem in Nederland. Sinds tientallen jaren is het mogelijk met een maagverkleining mensen met morbide obesitas gewicht te laten verliezen. Om in aanmerking te komen voor een operatie, moet de BMI > 40 of BMI > 35 met comorbiditeit (Diabetes Mellitus, hypertensie, ernstige gewrichtsklachten, slaapapneu e.d.)

Een verwijzing van de huisarts is noodzakelijk. Daarbij is het noodzakelijk serieuze pogingen te hebben gedaan om gewicht te verliezen: behandeling door een diëtist van minimaal 1/2 jaar gedurende de laatste 5 jaar. Is dit niet het geval, dan wordt meestal verwezen na de screening in de obesitaskliniek naar een gespecialiseerd diëtist.  

Ook kan het zijn, dat het ziekenhuis vraagt om vooraf een aantal kilo te zijn afgevallen. Ook dan wordt u verwezen naar een diëtist in de buurt met specialisatie.

Mirjam van Egmond, diëtist, is gespecialiseerd diëtist Bariatrische Chirurgie 

Aanmelding voor begeleiding

Aanmelding voor begeleiding in het voortraject Bariatrische Chirugie kan altijd. Een verwijzing gaat meestal via de obesitaskliniek of de huisarts. 

Vergoeding van de kosten voor de begeleiding zit in de basisverzekering. Bij Diabetes Mellitus kan de vergoeding komen uit de ketenzorg.

Lees verder bij vergoeding.


De begeleiding bestaat over het algemeen uit het aanleren van een gezond voedingspatroon na de operatie. De voeding is dan anders dan zonder operatie. U leert wat, wanneer en hoe u gaat eten en drinken. Een voorbeeld: zeer goed leren kauwen, rustig eten is erg belangrijk. Denk aan 30 keer kauwen per hapje. Belangrijk is, dat uw voeding ook vooraf volwaardig is (ondervoeding komt regelmatig voor!). Deze begeleiding is minimaal 1/2 jaar. Na dit traject wordt er gerapporteerd aan de obesitaskliniek waar de operatie gaat plaatsvinden. 


Komt u in aanmerking en bent u de laatste 5 jaar minimaal 1/2 jaar op deze praktijk behandeld wegens overgewicht? Dan kan hiervoor een bewijsdocument worden gemaakt, die u kunt meenemen naar de obesitaskliniek. 


Na-traject:

Indien u na de operatie begeleid wilt worden, kunt u terecht bij deze praktijk. Ook als de operatie langer geleden is en u merkt dat u terugvalt in oude gewoontes of onbedoeld uw gewicht gaat toenemen.

Daarbij komen regelmatig klachten voor: dumping, last van de darmen (opgeblazen, diarree, obstipatie), mogelijk te kort aan vitaminen, maak ook dan een afspraak.

Bewegen:



bewegen, ook met een maatje meer, is erg belangrijk.

Zeker heel belangrijk voor en na een operatie.

De spiermassa moet zo veel mogelijk behouden worden en zwemmen kan een goede optie zijn.


In het zwembad in Bodegraven is er een speciaal uurtje voor mensen met obesitas die willen zwemmen, en zich niet prettig voelen tussen andere mensen.

Share by: