Diabetes Mellitus en zwangerschapsdiabetes

Klachten bij Diabetes Mellitus


Wat is Diabetes Mellitus?

Diabetes is een chronische stofwisselingsziekte met een te veel aan glucose in het bloed. Er zijn twee typen: type I en type II. De oorzaak van het ontstaan van deze typen is verschillend. Uitgebreide informatie kunt u lezen op www.diep.info. Ongeveer 90% van de mensen met Diabetes heeft type II. Een erfelijke factor kan meespelen in het ontstaan van deze ziekte. Vaak is de oorzaak overgewicht en te weinig lichaamsbeweging. De alvleesklier (pancreas) maakt insuline , waarop het lichaam niet goed reageert (insulineresistentie). De hoeveelheid glucose in het bloed wordt dan te hoog. Meestal gaat dit heel geleidelijk, met weinig klachten.
Het belangrijkste advies is een goede voeding en leefstijl met voldoende bewegen. Regelmatig is het mogelijk om met een juiste voeding en beweegplan de gezondheid te verbeteren, te voorkomen dat medicijnen nodig zijn of minder medicijnen gebruikt hoeven te worden. Alleen een diëtist is opgeleid om u hierover te adviseren.
Lees verder

Wist u dat:

  • een diëtist een HBO-opleiding heeft en post-HBO opleiding voor Diabetes Mellitus?
  • Uw diëtist is opgeleid op niveau 4, het hoogste niveau?



Zorgmodule voeding bij Diabetes Mellitus


Zorgmodule voeding: dieetbehandeling

De zorgmodule voeding wordt gebuikt als uitgangspunt bij de medische diagnose. Een algemeen voedingsadvies wordt gegeven door een arts of praktijkondersteuner (profiel 1 en 2) en dieetbehandeling door een (gespecialiseerd) diëtist (profiel 3 en 4). Dieetbehandeling is altijd onderdeel van uw behandeling na het stellen van de diagnose. U wordt door de praktijkondersteuner of de huisarts verwezen. Na verloop van tijd, als uw doelstellingen zijn behaald, kan ook een praktijkondersteuner een algemeen advies geven en signaleren als er problemen en vragen zijn. Dan kunt u weer doorverwezen worden naar de diëtist. Ook als u insuline moet gaan spuiten of dit wil voorkomen, wordt u naar een diëtist verwezen.
Vaak is het mogelijk met een aangepaste voeding, minder medicijnen te gebruiken, soms zelfs niet meer nodig.
Heeft u al langer Diabetes Mellitus en lang niet of nooit bij een diëtist geweest? Vraag uw praktijkondersteuner om een verwijzing. Er is veel veranderd in de voeding en leuk om te weten, wat de mogelijkheden zijn. Wist u dat u niet meer uitsluitend magere zuivelproducten hoeft te gebruiken? En dat u wellicht ook minder medicijnen kunt gebruiken, vaak ook kan stoppen met insuline spuiten door uw voeding aan te passen? U bent van harte welkom op deze praktijk met zeer veel ervaring.
Lees verder
Anders eten - lekker eten: de diëtist uw voedingsspecialist!


Ketenzorg, wat is dat?

Ketenzorg is een samenwerking tussen de huisartsen, praktijkondersteuners en diëtisten. Ook andere zorgverleners, waaronder een podotherapeut, optometrist en fysiotherapeut zijn aangesloten in de keten.
Samen met u werken wij aan een goede zorg bij een chronische ziekte: Diabetes Mellitus type 2, CVRM (hart- en vaatziekten) en COPD (longziekten). Deze praktijk werkt nauw samen met de praktijkondersteuners van de huisartsen en hebben een gezamenlijk dossier. Zo kunnen wij de beste zorg leveren. Deze praktijk is aangesloten bij de RZMH (Regio Zorg Midden Holland: Bodegraven, Zwammerdam, Reeuwijk, Gouda, Driebruggen, Waddinxveen etc) en Zorgcirkels Woerden (Woerden, Nieuwerbrug, Zegveld en Kamerik).
De kosten voor deze zorg worden volledig vergoed, zonder eigen risico.
Lees meer bij Vergoeding.
Lees verder


Welke voeding bij Diabetes?

Bij Diabetes Mellitus wordt een dieetadvies op maat gegeven. Dat is per persoon anders, en afhankelijk van uw hulpvraag, doel, uw wensen, mogelijkheden, uw gezondheid, gebruik van medicijnen, leefsituatie e.d.
Voor de een kan een gezonde voeding voldoende zijn, voor de ander werkt dit niet en is bijvoorbeeld een koolhydraatbeperkt dieet een goede oplossing. Hoeveel koolhydraten dan worden gebruikt, is ook weer per situatie anders. Verder kijkt een diëtist naar de hoeveelheid vetten, welke vetten, de hoeveelheid eiwitten en hoeveel eiwitten nodig zijn of zijn toegestaan bij een verminderde nierfunctie. Ook kan vaak de cholesterolwaarden worden verbeterd met een aangepaste voeding.
Met een goed deskundig advies kan de gezondheid worden verbeterd en complicaties worden voorkomen of uitgesteld.
De diëtist is de enige professional die hiervoor speciaal is opgeleid: HBO voeding en diëtetiek, Post HBO Voeding en Diabetes, Post HBO complicaties bij Diabetes en aanvullende Post HBO opleidingen voor o.a. hart- en vaatziekten, nierziekten, zelfmanagement, begeleiding enz. Deze praktijk heeft 30 jaar ervaring! 
Laat u niets wijsmaken door ondeskundige voedingsadviseurs, maar kies voor de enige professional: de diëtist. Niet voor niets wordt de diëtist vergoed door de zorgverzekeraar en zit in de ketenzorg! Wij werken evidence based, dat wil zeggen: op basis van bewezen wetenschappelijk onderzoek, volgens de officiële dieetbehandelingsrichtlijnen. Diëtist Mirjam van Egmond is tevens aangesloten bij de expertgroep Diabetes Mellitus.
Samen met u wordt een voeding op maat samengesteld, die goed haalbaar is, praktisch toepasbaar en vooral lekker.
Lees verder
Reacties van mensen:
  • Nu lukt het wel om af te vallen, dankzij de goede adviezen van Mirjam. Ik begrijp nu goed wat ik het beste kan eten
  • Mijn bloedsuikers zijn heel mooi gedaald, ik gebruik nu geen medicijnen meer!
  • Dankzij de duidelijke en goede adviezen, gaat het nu zo goed, dat ik geen insuline meer hoef te spuiten, ik ben hier erg blij mee
  • Eerst dacht ik, toen ik hoorde dat ik koolhydraatarm moest eten: dat lukt mij nooit, ik ben suikerverslaafd. Alle eerdere pogingen zijn mislukt. Maar door de goede tips, heb ik het voor elkaar gekregen en voel mij heel erg fit en goed! Bovendien zijn mijn suikerwaarden heel netjes.
  • Toen ik hoorde, dat ik meer vet mocht gaan eten, dacht ik: daar snap ik niets van, eerst mocht dat nooit. Mirjam heeft mij heel helder uitgelegd, wat er is veranderd en welke vetten juist heel goed zijn voor mij. Nu begrijp ik het goed. Ik eet anders, voel mij veel beter, mijn gewicht daalt en ben niet meer verslaafd aan de suiker.

Koolhydraatarm eten (besloten)

Zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes

Sommige vrouw krijgen tijdens de zwangerschap, zwangerschapsdiabetes. Dit kan ontstaan doordat zwangerschapshormonen zorgen voor een verminderde gevoeligheid van insuline. Normaal gesproken maakt het lichaam extra insuline aan maar door de zwangerschapsdiabetes raakt dit proces verstoord.


Wanneer is er een verhoogd risico op zwangerschapsdiabetes?

  • er diabetes in uw familie voorkomt
  • u eerdere kinderen een hoog geboortegewicht hadden, meer dan 4500 gram
  • u bij een vorige zwangerschap zwangerschapsdiabetes heeft gehad
  • u meerdere miskramen heeft gehad
  • u overgewicht heeft
  • u van Hindoestaanse, Marokkaanse of Turkse afkomst bent


Meestal ontstaat zwangerschapsdiabetes na de 24e week. Bij vermoeden hiervan, laat de verloskundige u een test doen, de OGTT test. U krijgt een heel zoet drankje, waarna er bloed geprikt wordt. Is de uitslag te hoog, krijgt u de diagnose en wordt u verwezen naar de diëtist.  Zij gaat u helpen met de voeding en het maken van bloedglucosecurves.

Meer info..

Behandeling

Wat doet de diëtist bij zwangerschapsdiabetes?

  • u wordt doorgestuurd door de verloskundige na de diagnose via zorgdomein. U komt zo snel mogelijk op het spreekuur, uiterlijk binnen een week.
  • van de diëtist krijgt u een startpakket met glucosemeter (vergoeding uit het basispakket, zij vraag het aan via een machtiging voor de verzekering).
  • zij leert u te prikken en glucosecurves te maken en u gaat een eetdagboek bijhouden
  • u bespreekt uw voeding en krijgt hierover informatie waaraan u zich moet gaan houden. U leert veel over koolhydraten, welke wel, welke niet, hoe te verdelen over de dag. Een koolhydraatarm dieet mag NIET tijdens de zwangerschap.
  • u stuurt in het begin dagelijks de curve naar de diëtist met uw eetdagboek, gaat het goed, kan het minder vaak tot 2 x per week.
  • Gaat het zo goed, dan blijft u bij de verloskundige tot de bevalling.  Bij de diëtist komt u nog 2-3 x. Tenzij meer afspraken nodig zijn.
  • De diëtist werkt samen met uw verloskundige
  • zijn de glucosewaarden niet goed, dan stuurt de verloskundige u door naar het ziekenhuis.

zowel de diëtist als het startpakket glucosemeter vallen onder de basisverzekering en het wettelijk eigen risico, houd hier rekening mee.


Meer info..
Share by: