Darmklachten



Darmklachten hebben diverse oorzaken. Dit kan met de voeding te maken hebben, maar ook met leefstijlfactoren. Een diëtist is hierin specialist om u te helpen.

Voor welke klachten kunt u terecht?

  • obstipatie
  • diarree
  • winderigheid, gasvorming
  • voedselallergie
  • voedselintolerantie
  • ziekte van Crohn,
  • coeliakie
  • prikkelbare darm



Voeding is meer dan eten

Prikkelbare Darm Syndroom

Heeft u de diagnose Prikkelbare Darm Syndroom gekregen?

Belangrijk is dat u dit eerst weet, alvorens te experimenteren met voeding. Uitsluiten van een darmziekte of ontsteking is erg belangrijk. Raadpleeg altijd eerst uw huisarts.

Belangrijk is begeleiding van een gespecialiseerd diëtist. Zij kan u helpen om een juiste voeding samen te stellen en te kijken of het Fodmap dieet geschikt is om te doen. Daarbij geeft ze allerlei handige tips en adviezen om het vol te houden. Daarna begeleid ze bij de opbouw van het dieet. Het is niet verstandig dit dieet langer dan 6 weken te doen. Samen kijken we waar de klachten vandaan komen, hoe producten goed kunnen worden vervangen en ontdekken wat niet goed wordt verdragen. Deze praktijk is speciaal hiervoor opgeleid met meerdere post-HBO opleidingen.

Het Prikkelbaar Darm Syndroom (ook wel IBS genoemd), is een veel voorkomende aandoening. De klachten en ontlastingspatroon verschilt per persoon.

Klachten kunnen zijn:

  • obstipatie of diarree of een combinatie hiervan,
  • opgeblazen buik,
  • pijn, kramp
  • rommelende buik, veel gasvorming,
  • winderigheid
  • wisselende klachten.


De oorzaken zijn divers. Het is belangrijk dat de huisarts of internist/maag-darm-leverarts de diagnose heeft vastgesteld. Immers, een medische oorzaak, zoals de ziekte van Crohn, coeliakie enz. moet uitgesloten worden.


Wat is er aan te doen?


Afhankelijk van de oorzaak en klachten wordt een advies op maat samengesteld. Voor de een is meer voedingsvezels en vocht voldoende, voor de ander weer hele andere adviezen. Soms volstaat met het weglaten van gasvormende voedingsmiddelen of scherpe kruiden.

Ook leefstijladviezen kunnen helpen, is er sprake van veel stress? Slaapt u goed? werkt u onregelmatig en lukt het niet met de voeding? Beweegt u genoeg?


Maar wat is dan goed om wel of niet te eten? Kunnen sommige voedingsmiddelen weggelaten worden? Wordt de voeding niet onvolwaardig? 


Na diagnose en verwijzing wordt samen met u bekeken wat een goede oplossing kan bieden om te klachten te verminderen of op te heffen en een goed volwaardig voedingspatroon samen te stellen. Altijd een advies op maat. Ook de leefstijl wordt besproken, stress, slaapproblemen etc, alles wat mogelijk van invloed kan zijn. We kijken dan samen naar mogelijkheden en oplossingen.


FODMAP dieet

Een van de mogelijkheden is het FODMAP dieet. Met dit dieet wordt duidelijk of bepaalde typen koolhydraten niet goed worden verteerd, waardoor klachten ontstaan. Door deze typen koolhydraten weg te laten en stap voor stap weer te introduceren, wordt duidelijk waar de problemen zitten.


SIBO dieet

Het SIBO dieet lijkt enigzins op het FODMAP dieet, maar gaan nog een grote stap verder. Dit dieet wordt gebruikt als er sprake is van bacteriële overgroei in de darmen. Door dit dieet toe te passen, vaak in combinatie met anti-biotica,  kunnen de darmen tot rust komen en herstellen. Daarna wordt de voeding weer opgebouwd en kan meestal alles weer gegeten worden. Waarom er een bacteriële overgroei is ontstaan, kan meerdere redenen hebben. Het is belangrijk dat een maag-darm-leverarts een diagnose stelt. Een goede verwijsbrief is daarom verplicht.


Het is af te raden, beide bovenstaande diëten op eigen houtje te proberen, zonder goede diagnose en zonder professionele begeleiding van een gespecialiseerd diëtist ! 

Deze praktijk is gespecialiseerd en heeft samenwerking met de huisartsen, internisten en maag-darm-leverartsen en hypnotherapeut.



Buiten de voeding om, zijn er nog meer oorzaken van een prikkelbare darm. Het is vaak complex en moeilijk 1 oorzaak aan te wijzen. 

De praktijk is daarom een samenwerking aangegaan met een praktijk voor hypnotherapie en counseling: Praktijk Keerpunt in Alphen aan den Rijn. De therapeut Alexandra van Eenennaam is gespecialiseerd in behandeling bij PDS. Hypnotherapie bij PDS is wetenschappelijk bewezen effectief. Alexandra van Eenennaam is professioneel, ervaren, goed opgeleid en voldoet aan alle kwaliteitscriteria. 

Lees alles over haar praktijk en PDS op haar website: https://www.keerpunt.today/prikkelbare-darm-syndroom   


Fodmaps, wat zijn dat?


Oligosacchariden

Bijvoorbeeld fructanen: tarwe, gerst, rogge,  peulvruchten,  spruitjes, radijs,

Disacchariden

lactose: melk, yoghurt, kwark, room 

Het Fodmap dieet is afkomstig uit Australië van de Monash University. Zij hebben alle producten met fodmaps getest.

Fodmaps zijn kleine typen koolhydraten die slecht of niet opgenomen worden in de dunne darm en in de dikke darm terecht komen. Dit geeft klachten zoals een opgeblazen gevoel, winderigheid, te dunne of dikke ontlasting, pijn, kramp. 

Monosacchariden

Fructose: bijvoorbeeld mango, appel, peer, sugarsnaps

Polyolen

sorbitol en mannitol: bijvoorbeeld: bloemkool, avocado, venkel, zoete aardappel, zuurkool

Share by: